Sunday, June 29, 2008

SeMinAr MemaHami CabaRan SauDarA BarU.....

THE LORD OF THE 'ALAMIN

"THE MIGHTY ALLAH SUBHANA WA TAALA"

Photobucket


Pada 29 jun lalu,saya telah menghadiri satu seminar di dewan MBSA Shah Alam....pagi itu,sebaik sahaja tiba di sana,saya telah berkenalan dengan seorang peserta yang mana..nak kata saudara baru..xderlah baru sangat....NorKhaleeda namanya..manis orangnya....dari rupanya dah boleh agak dia nih chinese...Tak lama tuh..terdetik juga hati saya nak tanya soalan....Dah berapa lama dalam Islam?Macam mana perasaan mula-mula peluk agama islam...Semuanya di jawab tenang...Dia pun sudah mendirikan rumah tangga dan mempunyai 3 org anak....Sempat juga dia nasihatkan saya...

"Kalu syuhada mau cari suami...cari yang ada agama ya...Yang ilmu agamanya bagus...."

Saya hanya tersenyum...memang itu lah impian seorang wanita..nak sehidup semati dengan seseorg yang sememangnya tinggi ilmu agamanya....

Tak lama tuh...baru lah penceramah yang pertama masuk ke dewan...dengan muka yang ceria...Dia perkenalkan diri sebagai Ustaz Redhuan Tee....Ustaz memang ceria orangnya..dan terlampau semangat setiap kali hendak menyampaikan sesuatu...Kadang-kadang suara kuat..kadang-kadang nada sayu...tapi kalu time suara dia kuat..adeh....dasyat gak...Ustaz memulakan ceramah dengan menceritakan tentang cara kita 'menjual' islam....Padanya..orang-orang Islam sekrang nih..suka 'mensensasikan' hal-hal negatif orang islam yang lain..kalau kiter buat macam tuh..macam mana kita nak tepis tanggapan yang negatif dari orang bukan islam...

Ustaz lebih banyak menceritakan perihal Buddha...orang cina...Ustaz ada sebut pasal cara nak tarik perhatian orang cina supaya datang ke masjid...kata dia...dekat Malaysia nih...tak ada lagi masjid cina...masjid india dah ada..kenapa taknak tubuhkan masjid cina...kalau bina masjid...bahagian bumbung masjid tuh cuba tambahkan binaan-binaan 'lentik'...kemudian dekat sign board masjid tuh..tambahkan tulisan cina ckit..mesti ada orang cina yang tertarik...yerlah...orang cina kan suka kalau benda-benda yang berkaitan mereka....kak khaleeda mengangguk2 tanda setuju...

lepas tuh ustaz mula bandingkan ajaran buddha dan agama Islam....topik yang ustaz sentuh mula-mula sekali tentang "integriti menurut buddha" iaitu 10 larangan dalam kehidupan...di sini saya senaraikan semua 10 larangan tuh...



  1. JANGAN BUNUH HIDUPAN BERNYAWA


  2. JANGAN MENCURI


  3. JANGAN BERZINA(ELAK PERGAULAN LUAR BATAS)


  4. JANGAN BERDUSTA


  5. JANGAN MINUM ARAK


  6. JANGAN GUNA SEBARANG WANGI-WANGIAN


  7. JANGAN MENONTON SEBARANG HIBURAN


  8. JANGAN TIDUR ATAS KATIL BESAR/LUAS


  9. JANGAN PAKAI EMAS PERAK


  10. JANGAN MAKAN LEPAS TENGAH HARI

semua nih larangan buddha...kemudian ustaz terangkan satu-satu setiap larangan tuh......"JANGAN BUNUH HIDUPAN BERNYAWA"....ini memang x sesuai la dalam agama kita..sebab kalau Allah larang kita bunuh hidupan bernyawa...mestilah kita tak boleh makan benda berdarah...so..maknanya..mesti lah Allah akan ciptakn struktur gigi kita lain...tak perlu nak ada 32 batang gigi untuk makan sayur-sayuran je..mungkin kita hanya memerlukan gigi central incisor dan lateral incisor....


Kalau orang yang betul-betul ikut ajaran buddha,dia takkan duduk serumah dengan lelaki sebelum dia berkahwin..


Buddha juga tentang sekeras-kerasnya perbuatan minum arak...Semua agama menentang tp still ada kilang arak yang besar-besar...terutama kat shah alam nih....


buddha pun x benarkan hiburan...sampai ustaz kata....entah-entah kalau buddha still hiup..dia pun x bagi dengan 'jom heboh'...satu dewan gelak....kak khaleeda siap kata..


"yalah....orang islam sekarang..cakap tak serupa bikin..."

yerlah...nak buat mcm mana...bukan senang nak suruh semua orang jadi baik....kita sendiri pun..bukan main susah nak jaga diri...ustaz pun ada kata..orang melayu nih suka buat benda yang dia sendiri tak paham..contoh pasal kisah satu stesen radio nih...time tuh ustaz tgh dengar berita yang stesen radio tuh sampaikan..tetba..tak lama pastuh...pasang lagu sepanyol....ustaz terus call dj radio tuh dan terus tanya dj tuh faham ke tak maksud lagu tuh..dj tuh kata tak..ustaz suruh tanya orang atasan yang setkan lagu tuh..orang tuh pun kata tak faham maksud lagu tuh...adeh...tol gak...

Ustaz Redhuan kata..dia x larang cina nak masuk kristian...tapi...aper kurangnya ISLAM?Ada satu kes yang ustaz cerita,ada seorang lelaki nih..dia dah peluk islam selama 25 thn....dah ader 3 orang anak yg masing2 sedang menuntut di ipt,tapi katanya..sepjg dia dlm islam..dia xtau langsung satu huruf arab pun!dan yg paling mengejutkan..dia langsung tak dapat rasakan kewujudan Allah swt...masa anak2 bawa dia ke masjid...dia ikut jugak and solat macam biasa...tp just ikut imam je...bacaan dlm solat pun langsung dia xtau sampailah ada satu hari tuh..seorag wanita bawa dia ke gereja...time tuh baru dia rasa kewujudan tuhan..... At the end,lelaki tuh nak convert to kristian plak....

Ustaz kelihatan sebak sangat masa ceritakan kisah nih....

"kenapa boleh jadi macam nih!"....persoalan dituju kepada semua peserta...

"kenapa masjid tak boleh tunggu 24 jam utk org masuk islam tapi gereja boleh?!Cuba bayangkan...suatu hari..tgh2 mlm anda didatangi seorang sahabat yang ingin masuk islam..so anda suruh dia mengucap dulu...then anda kata kat dia yg daftar esok pagi waktu pejabat kat jabatan agama...mcm mana tetba..sejam pas dia mengucap...dia meninggal??dah tentu lah family dia ingat dia still dalam agama mereka...padahal...dia dah masuk islam...family dia confirm nk kebumikan dia cara agama mereka..mcm mana nih??"

saya pun terfikir juga pasal nih...Kegagalan kita....kita hanya tunggu orang datang..tapi kita tak pergi pada orang...kalu kristian...mereka pergi pada sasaran..bukan hanya menunggu!....

So..sahabat..ingat lah yer...apa2 pun....kita tak boleh buat dulu..baru kaji...tapi kena kaji dulu sebelum buat sesuatu...sempat juga ustaz bergurau...
"tgk mcm negara kita..naik minyak dulu..baru kaji.."

2 comments:

asmaa puterii said...

Bagus laporan aktivitinya.. teruskan menulis, semoga ilmu bertambah. tanpa ilmu kita hanyalah pemerhati..

Dengan ilmu, kita adalah pemikir.. Semoga menjadi Pemikir Islam Yang Bertaqwa Suatu hari Nanti.. Amiin.

alFaisal said...

"kenapa masjid tak boleh tunggu 24 jam utk org masuk islam tapi gereja boleh?!Cuba bayangkan...suatu hari..tgh2 mlm anda didatangi seorang sahabat yang ingin masuk islam..so anda suruh dia mengucap dulu...then anda kata kat dia yg daftar esok pagi waktu pejabat kat jabatan agama...mcm mana tetba..sejam pas dia mengucap...dia meninggal??dah tentu lah family dia ingat dia still dalam agama mereka...padahal...dia dah masuk islam...family dia confirm nk kebumikan dia cara agama mereka..mcm mana nih??"

Komentar: Dalam keadaan sekarang (pendaftaran tak dibuka 24jam). Andai terjadi macam kes di atas, boleh saja diIslamkan dulu insan yang nak memeluk Islam tu. Kalau dia mati sebelum mendaftar pun. Kemudian jenazahnya berjaya dituntut oleh keluarganya yang masih belum Islam. Tidak mengapa, sebab akidah Islam tersemat dalam orang yang masih hidup. Bukan orang mati. Kalau jenazahnya dibakar sekalipun, insyaAllah akidahnya yang betul tidak menegahnya daripada mendapat ganjaran setimpal di alam sesudah mati :)

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...