Saturday, July 5, 2008

Ya ALLaH....AkU MeNGakui akAn KekUasAaNMu......

Photobucket

Kelas Miss Lau hari nih mula seperti biasa...sebelum mula kelas..dalam hati aku berharap agar kelas haematology pagi nih..bukan saja kelas biasa..tp sebagai "kelas ibadah" utk aku...

Miss Lau mcm biasa..soalan pertama dia..
"you orang nak mula new chapter dulu ke..atau nak kuiz dulu??"
"of course la kuiz dulu miss...nanti kitorang lupa apa yang kitorang baca..pastuh kalau dapat result teruk..miss kata kitorang malas plak.penat kitorang baca sampai x cukup tidur...tgk kitorang nih..asyik menguap jer.mata pun dah lebam..tidur lambat semata-mata nak nak jawab yang terbaik tau utk kuiz pagi nih... .."
satu kelas mula riuh-rendah...
"ala..you orang nih..kalau dpt result teruk..you salahkan i..kata lecturer kedekut markah..so hari nih you tanda sendiri..tukar kertas dengan kwn..then tgk sendiri aper salah you.."adeh..kitorang plak yang kena...tp betul kot...hehe...
so kali nih...kuiz pun mula cam biasa...and bila dah habis kuiz..masing-masing tanda kertas kawan yang lain...
"alamak miss...kali nih kawan plak yang kedekut markah!"
masing-masing bagi alasan....huhu...
Bila dah settle semuanya..baru lah miss lau mulakan lecture dia...
DISODERS OF IRON METABOLISM : IRON DEFICIENCY ANAEMIA
semuanya miss lau terangkan seperti biasa...Sampai lah satu topik tuh...
Iron transportation / absorption..........
"dua bahagian yang terlibat dengan proses nih....duodenum dan upper jejunum..."


Photobucket
"di bahagian lumen..ada dua transporter.....divalent metal transporter I and heme carrier protein I akan bawa ferrous......"
proses yang diterangkan miss lau tuh..buatkan aku bertambah kuat ingatan ku pada Yang Maha Kuasa....aku dapat bayangkan.....dua petugas,divalent metal I dan heme carrier protein I yang setia dengan tugasnya...yang sentiasa menjalankan tugas mereka.....setia menanti 'tetamu' mereka..encik ferrous...dan memimpin encik ferrous dengan penuh hati-hati pergi ke sempadan negeri lumen..kemudian dua petugas tersebut..kembali ke tempat mereka..dan menanti dengan penuh setia,tetamu yang dinanti-nantikan..yang mana tetamu inilah akan beri 'kuasa' kepada planet mereka yang bernama manusia.....dan di sempadan negeri lumen...dua petugas yang lain,hephaestin dan ferroportin,akan bawa encik ferrous ke tempat yang lebih selamat...dan seterusnya..
di sini..aku dah nampak 'kerjasama' antara petugas tuh...elok je apa yang mereka lakukan..penuh teliti...dah macam pernah terima arahan....Subhanallah...betapa hebatnya ciptaan Mu Ya Allah....
transporter-transporter nih...sangat setia...sentiasa menjaga amanah yang disampaikan..tapi kita??!
Adakah kita dapat menjaga amanah yang Allah beri?!
Adakah kita sentiasa mengikut apa yang diperintahkan Allah??
Terlalu banyak nikmat yang Allah kurniakan..tapi terlalu sedikit kita menunjukkan rasa syukur kita terhadap kurniaan Allah tuh....
Sama-samalah kita renungkan.....

1 comment:

Army of Ummah said...

masyaallah..

pengajian yang bagus..
moga-moga Allah memberi hidayah kepada miss yang mengajar anti itu..

ana pun dah lupa dah ttg biologi neh..2thn tinggal, abis lupa..hehe..

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...