Friday, July 25, 2008

'ALAQ

Beberapa tahun lalu,ada sekumpulan pelajar di Arab,telah mengumpulkan maklumat mengenai embriologi daripada al-quran.

"...maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak tahu mengenainya."(surah An-Nahl:43)

Jadi,kumpulan pelajar tadi pun menterjemahkan maklumat berkenaan ke dalam bahasa Inggeris dan kemudiannya berjumpa Profesor Dr Keith Moore untuk mendapatkan keterangan terperinci tentang apa yang disebut dalam Al-Quran mengenai embriologi. Keith Moore ialah seorang profesor embriologi dan pengerusi jabatan anatomi di Universiti Toronto, Kanada dan beliau juga seorang yang pakar dalam bidang ini.

Selepas membuat kajian yang lebih terperincin mengenai tafsiran ayat-ayat Al-Quran, beliau mengatakan bahawa fakta yang terkandung dalam Al-Quran mengenai embriologi adalah amat bertepatan dengan fakta sains moden. Namun, beliau tak dapat memberi penjelasan bagi ayat Al-quran tersebut disebabkan beliau tidak mempunyai fakta mengenainya.

"bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu Yang Menciptakan. Dia telah menciptakan manusia daripada segumpal darah."(Surah Al-'Alaq:1-2)

Perkataan 'alaq, bermaksud segumpal darah,selain itu,ia juga bermaksud sesuatu yang bersifat seperti lintah(cara makannya dan kedudukannya yang tergantung).

Profesor Keith Moore, pada permulaannya tidak mengetahui sama ada janin(embrio) mempunyai sifat seperti lintah. Selepas membuat kajian dengan terperinci,beliau amat terkejut kerana mendapati 'alaq benar-benar menyerupai lintah.Oleh itu, dengan menggunakan ayat-ayat al-Quran yang berkaitan embriologi, beliau berjaya mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai bidang ini.

Profesor Keith Moore dapat menjawab sebanyak 80 soalan yang ditujukan kepada beliau dalam bidang tersebut yang mana dipetik dari al-quran dan hadis.Menurut Profesor Keith,jika soalan-soalan ini diajukan pada 30 tahun yang lalu,sudah tentu beliau tidak dapat menjawabnya kerana kekurangan fakta.

Sebelum ini,Profesor Keith telah menulis sebuah buku 'the developing human'.Namun, selepas mendapatkan maklumat yang banyak mengenai embriologi,beliau sekali lagi menerbitkan buku tersebut edisi yang ketiga.melalui buku tersebut,beliau telah berjaya memenangi Anugerah Buku Perubatan Terbaik.Buku ini juga telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa dunia dan menjadi rujukan bagi pelajar perubatan tahun pertama.

Pada tahun 1981, semasa Persidangan Perubatan ke-7 di Dammam, Arab saudi, Profesor keith menegaskan bahawa ayat al-quran mengenai embriologi pastinya datang dari Allah dan turunkan pada Rasulullah SAW kerana manusia pada zaman itu tak mungkin pernah terfikir tentang perkara ini....

Wallahualam....

No comments:

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...