Saturday, October 4, 2008

BaliK KampUnG....


Hmm......raya kali nih saya diberi kepercayaan oleh ayahanda..utk drive sendiri balik kg..huhu..beshnya...yezzzzZZZzzzzZZaaaaa..akhirnya...dpt gak nk merasa drive jauh2...petang raya pertama tuh..baru lah kami satu family bertolak dari perak ke kedah...

Mula-mula...ok jer...syok je drive....masuk je highway...fuhhhh..lagi seronok...leh speed lagi nih...Baru saya perasan..keta ayah dah tak nampak kat depan..Alamak..ayah dah jauh ke depan....

"takpa..kak ngah ingat jalan balik kampung.."..tiba-tiba akak saya bersuara...

wahhh..banyak gak keta petang nih....tiba-tiba saya terfikir..ntah-ntah dalam banyak2 keta nih..ada terselit orang yg saya kenal...hehe..mana tau kan...

lama-lama..saya makin laju plak....seronok la plak dpt speed nih...makin lama...makin laju...

Dalam seronok2 tuh...ayah saya call....

"ai kak su....laju ja bawak....".....eh...elemek...ayah ada kat belakang rupanya..macam mana leh tak perasan nih...adeh...xper2...slow balik...apa susah...terus jadi pemandu berhemah..hehe.....Kalu macam situasi tadi..bila ayah saya ada kat belakang..kiranya ayah saya nampak saya drive macam mana..baru lah saya nak slow kan keta...tapi kalu ayah tak ada kat belakang....takkannya....Time tuh terus saya teringat Allah ya Basir....Yang Maha Melihat....selama nih..Allah sentiasa perhatikan apa yang saya dah buat sepanjang hidup saya...Langsung tak ada sedetik pun yang Allah tak perhatikan....Macam mana lah hidup saya selama nih....Allah sentiasa melihat apa yang saya buat untuk diri saya..untuk sahabat..untuk umat Islam...untuk Islam sendiri....baik ke.....buruk ke....semua Allah perhatikan....Tiba-tiba rasa malu pula dengan Allah....macam mana kalu saya ditayangkan semula apa yang saya dah buat sepanjang 19 tahun di BUMI ALLAH nih....apa yang saya dah buat untuk Islam???!!!!!Ya Allah...aku hambaMu yang hina..sentiasa memerlukan petunjukMu Ya Allah...kadang-kadang aku alpa...kadang-kadang aku lupa padaMu....ampunkan aku Ya Allah...ampunkan aku Ya Allah...ampunkan aku Ya Allah...

Bila dah hampir 2 jam saya drive..abang saya pula nak drive..katanya boring dok belakang...Saya takkan mengalah...Saya tetap nak merasa drive sampai kedah...abang long oh abang long..sabor je la yer..adikmu ini memang macam nih..huhu...On the way nak balik kampung tuh..mulut saya nih pun kadang-kadang pedas ckit..adus...sabar..sabar....jangan mcm nih....

Tiga jam berlalu...barulah saya rasa penat..ishk...betul2 penat nih..bukan main-main penat nih..adus.....time tuh mula lah teringat masa saya sekolah kat genting..Sekolah menengah swasta saleha genting highlands....sebuah sekolah yang bukan saja agak sosial..tp dalam masa yang sama mengajar saya erti berterima kasih....Dulu-dulu.......sebulan sekali balik rumah...sebulan sekali tuh jugak mak ngan ayah kena susah payah pegi amik saya....kadang-kadang...hujung minggu kalau ayah free...ayah g lawat saya...Bila ayah datang..hati nih suka je...tapi time tuh tak pernah amik tau..macam mana susahnya ayah nak pegi sana...dah la nak naik genting..jalan simpang siur....celah-celah bukit lah...tapi bila mak ngan ayah tak datang...asyik-asyik call bila nak datang jenguk lagi...sepanjang tuh..ayah tak pernah merungut sebab penat drive jauh2...yang saya perasan..bila saya turun je dari bilik...muka ayah sentiasa tersenyum...walaupun sebenarnya ayah penat sesangat...kesiannya ayah...kesiannya mak....mak..ayah...kak su minta maaf...sebab dulu kak su lupa nak ucapkan terima kasih sebab mak ngan ayah sanggup datang jauh2 jenguk kak su....saya baru merasa drive tiga jam nih...dah penat sangat..barulah saya dapat merasakan macam penatnya ayah dulu nak g jenguk saya kat genting....Ya Allah....tetapkan lah jiwa ini agar terus jadi seorang anak yang sentiasa berterima kasih pada ibu bapa....

Jam 10 malam...barulah saya sampai di kampung...sepupu2 ngan pak sedara sibuk bakar lemang..mak sedara sibuk kat dapur...saya terus cari tok wan....

"Assalamualaikum tokwan...cucu tok wan yang ceria nih dah balik...."terus salam dan cium tangan tokwan...mulalah konon nak bercerita...

"tokwan...tadi kan...kak su sendiri yang drive balik sini...dari perak...tokwan terkejut tak??hehe..."

"uiii.......baguiihhhh lah....senang la mak ngan ayah kak su nanti...berani cucu tokwan nih..."

"hehe...cucu sapa...."...Rindu saya kat tokwan dah lepas...even maktok dah 13 tahun meninggalkan kami semua...tapi tokwan sentiasa bercerita pasal maktok..termasuk lah kalu bab2 kuih raya nih....saya rindu sangat2 ngan maktok...pantang dengar saya satu family nak balik kampung..terus je masak special...

Malam tuh...sebelum tidur..saya muhasabah semula...apa yang saya dah buat hari nih...Sepanjang perjalanan tadi...baru saya teringat...kadang-kadang mulut saya pedas...pantang nampak orang tak bagi signal..pantang nampak orang tetba keluar dari simpang..ada je yang saya nak bebelkan...teringat dengan sorang akak yang saya rapat nih....bila kita duduk je kat tempat pemandu nih...automatik mulut kita susah nak jaga...orang yang duduk sebelah boleh lah kata...SABAR....tapi orang yang drive nih...susah nak SABAR...kadang-kadang je yer..saya tak kata semua orang...=p.....

So..apa-apa pun...kena juga latihkan diri jadi penyabar....Sabar itu sifat Allah.....(^_^)

Wallahualam...

2 comments:

huessnaa said...

haiz.best la bs blog syuhada ni!
rindu la kolej genting..sosial but dat place taught me a lot..*sigh*
:p

Anonymous said...

wahhh
dah ada lesen...

nazmi

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...