Thursday, May 7, 2009

Siapa RaSa DiRinYa dah BerTunAnG..Baca Nih..


Bacalah yer sampai habis walaupun panjang sikit pun..
Situasi 1 :

Ketika ahmad dan zul tengah rancak bersembang...tiba-tiba datang Leha yang baru habis kuliahnya....terus menuju kepada Ahmad,salam dan cium tangan Ahmad....

Leha : Assalamualaikum abang...maaf lambat..tadi lecturer bagi extra kelas.

Ahmad : Waalaikumussalam...owh..xper2..abang pun baru je sampai..kebetulan jumpa Zul...

Zul : amboi sopannya...eh...ahmad...bini kau ke nih..owh..kawin tak bagitau member pun eh...

Ahmad : taklah...tunang aku...

Dengan slumber...Ahmad dan Leha yang membonceng motosikal terus berlalu meninggalkan Zul yang terpinga-pinga macam orang tak jumpa jalan balik...

Situasi 2 :

Selepas hampir 1 jam Rita "bergayut" di telefon....tiba-tiba datang Ina dari biliknya..

Ina : wahhhh..lamanya bergayut kat telefon...kalu ader dahan..dah lama patah tuh...ko bergayut ngan sape tuh...

Rita : Ala..dengan tunang aku lah..bukannya pakwe pun...salah ke...sebab tuh la kalau boleh...aku nak bagitau semua orang yang aku dah tunang supaya tak adalah timbul fitnah kalu aku bergayut lama-lama pun kat telefon...

Situasi 3 :

Nur : wahhhh...sedapnya bau..masak aper nih..eh...hari nih kan giliran aku masak...

Siti : eh..nih aku masak untuk tunang aku lah..jap lagi dia datang...aku nak kasi la dia rasa masakan aku nih..kesian dia asyik makan kat kedai je...

Situasi 4 :

beberapa muslimat sedang rancak berdiskusi...

Mila : Ana,mengharap sangat2 adik2 semua jagalah pergaulan antara muslimin muslimat...jangan selalu berjumpa sangat..kalau ada hal penting...boleh jumpa..tapi biarlah berteman...tak elok..nanti timbul fitnah...kita semua nih dalam persatuan islam...kita bawa nama Islam....tambah-tambah kita semua nih bertudung labuh...Orang semua pandang kita..orang tengok cara kita berkawan...Ana pun sakit mata nih tengok couple2 yang berselerak kat kolej kita nih...asyik berjalan berdua-duaan je...

Lina : betul tuh kak...ana tengok banyak sangat couple2 kat kolej nih...tuh lah tugas kita..nak sedarkan diorang....

Tiba-tiba handphone berbunyi lagu 'ketulusan hati'-aqso dan madina...jeng..jeng..jeng..

Mila : maafkan ana yer...ana ada hal..adik2 sambung la perbincangan kita tadi..ana nak jumpa seseorang sekejap...

Tak lama kemudian....kelihatan Mila meninggalkan sahabat2nya..terus berjumpa tunangnya...dan berjalan berdua-duaan seiringan di tengah2 kolej...ai cik Mila dan si tunang...orang lain perhatikan kamu berdua nih...kata pakai tudung labuh...tak elok la macam tuh cik Mila oi...

Situasi 5 :

Sedang asyik Salima dan Fasehah berjalan2 di tengah2 shopping complex...Tiba-tiba mereka terserempak dengan Qaira dan tunangnya...

Salima : amboi...berdua-duaan tuh....

Tunang Qaira : eh..kami beli barang kahwin...

Situasi 6 :

Suatu hari....karina, zainab dan lily berjalan-jalan di taman untuk menenangkn fikiran setelah seminggu exam...sewaktu hendak pulang ke rumah...

Lily : eh...tuh bukan ke Ramizah..apa hal tunang dia buat kat depan rumah dia tuh....

Zainab : ha'ah lah..apa hal tunang dia datang rumah dia tuh...ishk...tak elok la dia buat macam tuh...dia pakai tudung labuh....aktif usrah...tapi kenapa dia buat macam tuh...

Karina : kak lily...saya rasa lain la tengok macam tuh...saya tau saya nih tak lah pakai tudung labuh..ilmu agama pun tak tinggi mana...kalau macam Ramizah tuh lain lah..pakai tudung labuh..ilmu agama pun tinggi..gayat tuhhh....tapi at least saya tau pergaulan antara lelaki dan perempuan....adab-adab sewaktu bertunang...bukan ke tak elok macam tuh....

Situasi 7 :

Nurul : eh thirah...ada lagi tak jual top up??

Thirah : wahhh..ko nih nurul..tengah2 malam mcm nih nak top up...yer2..ko nak berapa...bukan ke baru 2 hari lepas ko top up RM10...
(untuk pengetahuan...konon2 nya si thirah tuh bisnes top up la)

Nurul : ala thirah..aku meseg2 nih hah..bukan orang lain pun..ngan tunang aku juga...

Berdasarkan situasi-situasi di atas...apa pendapat anda semua...adakah tuh adab2 bertunang dalam islam...

Bertunang tak sama dengan berkahwin. Bertunang adalah ikatan tetapi ia belum diteguhkan oleh akad yang menghalal-kan segala perhubungan antara lelaki dan perempuan. Bertunang adalah tempoh suai kenal bukan tempoh memadu asrama. Maka orang yang sedang bertunang tak boleh melanggar batas-batas agama kerana mereka masih belum ‘halal’ untuk sentuh-bersentuhan dan sebagainya. Pihak lelaki perlu menyedari mereka belum lagi menjadi suami, begitu juga pihak perempuan belum bergelar isteri.

Paling sedih sekali...ada tuh yang bawa nama islam...join usrah sana sini...aktif persatuan islam...tapi kenapa tak jaga juga adab2 dalam tempoh bertunang...

takkan selama nih tak tau kot adab2 dalam tempoh bertunang..tuh pun nak kena habaq gak ka???????mai nak ketuk kepala sikit..kasi ingat balik apa yang ustaz ustazah ajar....

Bila ditegur..melenting....naik darah...kata kawan tak faham hati kawan..oit kawan..sebab si kawan tuh faham la dia tegur kawan..kalu kawan tuh tak faham kawan..dibiarkan je kawan..yerlah..ada setengah tuh kata apa..."kubur lain2.."amboi...sedapnya ayat...sekeh kepala kang....

nak ke sebelum tiba hari akad nikah tuh...kita yang mengharapkan redha Allah..tapi bergelumang dengan maksiat...nauzubillah...tolong lah....please lah..nak merayu macam mana lagi..sedarlah...jangan jadikan diri kita nih penfitnah agama...jangan jadikan diri ini..penfitnah kepada muslimat yang cun2 yang bertudung labuh di luar sana....Ada tuh..sebelum bertunang..bukan main tentang dan marah kat sapa2 yang keluar lelaki perempuan...tak jaga ikhtilat...tapi kenapa bila dah bertunang..
DIA TAK BUAT PULA APA YANG DIA KATA...LIHAT LAH..KAU SEDANG DIUJI....


"wahai orang yang beriman!mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan"(as-saff : 2-3)

of course lah ada orang akan kata..."ala..tudung labuh pun sama je macam budak perempuan yang lain..keluar juga dengan lelaki...walaupun baru bertunang...meseg2 sayang2..rindu2 gak ngan tunang dia...calling2 tengah2 malam gak ngan tunang dia..sama je semua..tak ada beza pun.."

Hati nih kecewa dengar macam tuh....kecewa yang amat amat amat sangat..nak dirawat pun tak tau macam mana lagi...Sedih...rasa macam dipijak2 kepala..selama nih muslimat yang bertudung labuh jaga maruah...akhirnya...terima padah macam tuh atas sebab kesalahan yang dilakukan sahabat sendiri....

Renung-renungkan lah...Fikir-fikirkan lah...adakah kita terlibat sama...

Psssttt....ana pun risau sama nih..ana dah tulis macam nih...ana pun akan diuji juga suatu hari nanti...
Wallahualam....

18 comments:

نىك محمد حافظول said...

AlhamduliLlah... hebatla cerita ini...

cincin tu untuk siapa? hee~

imtiyaz said...

erm..mungkin time tuh tengah tahan marah n kecewa yang amat sangat...
erk...cincin tuh..satu cincin ana...(^_^) satu lagi cincin tuh xtau la saper punya~~~
wallahualam....

Ahyana~ said...

Syuu...like it..... =)

Mudaha2n kita sama2 dpt amik ibrah drpdanya... insyaallah

imtiyaz said...

insyaAllah kak mus....sama2 lah kita saling ingat mengingati...
kak mus pun..syukran..byk kasi semngat kat syu selama nih...
huhu..jasa mu dikenang oh kakakku yg cumey...
(^_^)

نىك محمد حافظول said...

hahaha... lawak sekali sempena ari ibu... hee

mujahideen_89 said...

salam...
saya pon bila tulih blog,jiwa saya kurang aman skit..sebab saya risau saya diuji...

tapi tu semua hasutan syaitan yang tak bagi kita sebarkan ilmu...

setiap ujian tu kita mampu hadapi. itu janji Allah...

tq 4 the post...teringat zaman muda-muda dulu.kekekekeke

imtiyaz said...

betul tuh....so..bila kita post something..sebenarnya boleh ingatkn diri kita sendri..yerlah..kiter dah sebarkn..tapi naper kiter nak buat jugak...
so..teruskn walaupun still risau..hehe

Bro knie said...

erm... cerita yang... erm....

kenapa x dibawak cerita ini sehingga tetutup tanggapan negatif orang terhadap orang lain...

memang baik untuk bercerita,tp..

entahla... da kuar da kan...

bg bro, sahabat akan menutup cerita buruk sahabatnya walau sebesar lubang hasil tusukan jarum...

kalu x... buang ayat2 SAHABAT tu... kerana ni bukan cerita untuk menjage ukhwah bersama sahabat seusrah... dan ini bukan cerita untuk SAHABAT... tukarkan jika boleh perkataan sahabat kepada kawan... n ini carita untuk kawan bagi bro...

bro jahil,... jangan ambil apa kate bro... mungkin ini hasutan syaitan...mungkin itu yang akn timbul...

tp fikirkan, adakah tertutup aib wanita itu...
dan tidak akan ade manusia yang akan mengetahui siapa die... kerana ditulis usrah n persatuan disini... n bro x suke mcmni...

jage aib orang, orang jage aib kite...

teruskan menyebarkan dakwah...

ingat ape yang kat HEADER blog sis tulis...
disitu, sis akan tau banyak makna...
just fikirkan...

wsalam...

"buang jika komen ni x membina.."

Anonymous said...

Herm.. baguslah kerana berani mengeluarkan artikel macam ni..
Cuma satu persoalan yang ingin ditanya untuk anti fikirkan sendiri..
Tanya diri anti, adakah posting ni akan mengingatkan org yang membacanya kepada aib seseorang yang lain oleh kerana penggunaan perkataan SAHABAT, USRAH, TUDUNG LABUH, UKHWAH, PERSATUAN DLL?
Jika ya, maka anti sebenarnya sedang membuka aib seseorang..
Dan seseorang yang membuka aib seseorang, kelak akan di buka pula aibnya di akhirat nanti.. Nauzubillah..
Dan tanya diri anti sendiri, adakah ini jalan penyelasaian terbaik hasil perbincangan anti bersama sahabat2 usrah yang lain?
Sebab ana rasa artikel ni sedang ditujukan kepada seseorang..
Belajar berhikmah k..
Salam!!

alfaqir_ilAllah said...

Pertunangan bukan lesen utk semua..hnya pernikahan m'halalkan...syari'at ttp syari'at..:)

Anonymous said...

assalamualaikum,..saya sepndpt dgn bro knie dan anonimos....bljr lg berhikmh dlm berdakwah....saya tau yg nti brtujuan baik dlm publish artikel ni,tp sprtmana yg anonimos kata tu,bljr berhimah lagi,k........

Anonymous said...

erm,takot gak kalau2 saya berkata ttg sesuatu yg saya mmg x buat atau jrg2 buat,tapi atas dasar berkongsi ilmu saya kongsi la jugak kat sini...

situasi2 yg nti lampirkan pd artikel ni mmg situasi yg common dklgn umat kita ni btul x...mreka tahu hukum hakam agama,dan mungkin sstengah mereka punya fikrah islamiah, tp itulah, peranan hasutan syaitan yg membuat psgn2 yg bertunang ni cuba menyedapkan hati dgn alsan sprti dlm contoh artikel ni....tp hukum ttp hukum...psgn yg bertunang masih x halal untuk bersentuh2an....mmg payah nak lawan hasutan syaitan,tapi itulah,perlulah bermujahadah dalam melawan nafsu dan godaan....saya ni nak ckp lebih2 tkot terslah plak,so renung2kanlah......

Anonymous said...

ana sokong entry ni. bagi ana cerita yang diutarakan sgt2 reliable dan berhikmah. saudari imtiyaz berani membuka minda kita semua agar tersedar dari 'comfort zone' atau tersedar dari 'trend mengurangkan rasa berdosa' di kalangan para tunangan dan couple yang merasakan dia islamik tapi padahal 'x kena cara' pun sebenarnya. @ lebih tepat lagi ana boleh katakan 'x berapa thiqah' sori to say.

isu aib x aib x perlu timbul kerana x bukak aib sapa2 pun n x de spesifik name ditulis kat situ. apatah lagi nama organisasi sekian sekian pun xde disebut. kat kampus mana pun kita x tahu dan isu ini isu general. kat mana2 pun berlaku dan ini lah yang sangat kita kesalkan. janganlah cepat melatah. benda ini realiti dan YANG PEGANG BADAN DAKWAH DAN BERPENAMPILAN ISLAMIK seharusnya memuhasabah diri masing-masing dan baikilah diri ke arah yang lebih baik. Jika terasa makan cili dengan artikel ini, atau mungkin terasa direfer pada kawan-kawan terdekat, maka ambillah langkah yang proaktif dengan menegur kawan2 dengan cara kalian. imtiyaz mungkin dah membuktikannya melalui tulisan, dan itu cara terbaik yang dah beliau lakukan.

ana x setuju langsung jika dikatakan artikel ini membuka aib. mungkin pembaca sekalian boleh menilai dengan lebih halus dan profesional.

YANG HAK TETAP HAK Dan YANG BATIL tetap BATIL.

dan matlamat tetap x menghalalkan cara. walaupun sehari lagi nak 'kawin', anda tetap bukan yang halal selagi belum terjamin AKAD!.

syabas pada penulis! truskan usaha.

sama2 kita istighfar dan perbaiki diri..

Abdullah Mas'ul said...

Artikel mantop! =) jzkk

http://satuperkongsian.wordpress.com/2008/05/31/pertunangan-bukan-lesen-p/

Husni Husaini said...

Assalamua'laikum.

Kes sebegini juga pernah berlaku di tempat saya. amat sedih kerana ia menimpa golongan2 yang dulunya tersangatla thiqah dan dipercayai. (dulu kalu muslimat nak jumpa dia untuk urusan kerja pun siap warning awal2 mintak bawak teman). Tapi sedih sekali jika bila dah bertunang ni, xkan x pula ingatkan tunang tu bawak teman bila bertemu.. siap dia pulak yang gi jumpa sorang2 dengan tunang dia?..bukan skali 2, tetapi KERAP dan itu pun setelah ditegur dan dinasihati.

Maka apa lagi yang harus kita katakan?

zaman sudaa beruba..atau jiwa kita yang suda beruba?=( atau nak salahkan Iman dihati yang sememangnya senipis bawang?

inilah realiti kebanyakan cinta aktivis dakwah kampus. saya tidak bercakap tanpa hujah dan pemerhatian. Macam mana kita nak bawak orang jika diri sendiri kita tidak cuba menjadi contoh yang baik.ya, kita tidak minta untuk diuJI, tapi bukalah MATA HATi untuk kita mujahadah melawannya.
jangan kita jadi orang yang degil x mahu mendengar nasihat dan merasakan semuanya betul hanya kerana kita pernah berdakwah dan merasa cukup benar dengan tindakan kita!.

jgn kita menjadi split personaliti tanpa merujuk kepada hukum hakam terlebih dahulu dengan jelas.

Jika kita sayangkan orang yang kita sayang, seharusnya kita mengingatkan dia dengan lebih lagi tentang hukum hakam dan batas-batas pergaulan, meningatkan diri sendiri dan si dia untuk lebih menjaga dan menekan 'brek' jika terlajak, bukan dengan membiarkan syok sendiri tentukan ini boleh, itu tidak mengapa, ini x salah. Pertunangan juga ada batas-batasnya. boleh rujuk kembali panduannya yang sgt banyak.

(yang TAK bertunang lagila x perlu bahaskan.memang dah terang lagi bersuluh TIADA keperluan untuk antum berhubung melainkan urusan yang penting dan urusan kerja, itupun dengan batas. bukan bersms, berYm, tentang soal hati dan bertanya khabar yang xperlu)

moga tunang2 orang, bakal zaujah, bakal zauji, yang bakal bertunang, dan semua yang bakal2 sekalian , lebih 'menjaga' lagi lepas ni. jangan sesekali kita cuba membuka pintu fitnah tu. kalau x orang dah x respect kita walau sehebat mana pun kita berceramah satu ketika dlu.

plis "wALk Ur tALK".

(untuk ingatan semua pendakwah dan semua yang pernah dum dam dum dam kate kapel itu haram satu ketika dlu)

sama2 kita berdoa kepada Allah moga dijauhkan dari ujian, sebelum menjadi yang halal dan jangan menjadikan islamicity kita sbg topeng utk kita berani mencalar maruah islam yang dijunjung tanpa sedar mahupun sedar...

Tindakan kita sangat dipandang.

sbb tulah kot reason knp dlm islam pertunangan ni x perlu dihebohkan....kalau dah heboh pun sukar untuk kita jaga, maka dikhuatiri sangat2 memberi kesan fitnah kepada agama.

Ikhlaslah demi sebuah perjuangan dan Cinta Teratas.

kesimpulannya
"MUJAHADAHlah,& KAWAL".

Bersabarlah sedikit demi sebuah perkahwinan yang Islamik lagi diberkati.

Moga Allah mengurniakan kita pasangan yang menyejukkan hati dan menjadikan kita IMAM kpd orang yang berTAQWA... Amin.Insyaallah

Anonymous said...

yup!!
sy sokong pnulis n anonimos y last komen nih..tguran ni scara general,y hangpa dok pikiaq ni tntg kwn2 rapat hangpa n ada kna mgena dgn hangpa,sape suruh..mmg la rs pedas..kn3?anyway,klu dh terasa tu baguih la..bwk2 la brtobat..jgn nk duk salahkn org lain plak.sndr buat,sndr mau igt..ada sorg shbt sy dh bc entry nih,trsentak jgk dia n dia rs brtrm kasih sgt2 sbb pnulis 'mngur' dia dgn cara xsngaja..see!!blh je trma wlwpn dlm situasi2 tu xd lgsg mention nm dia..kn mudah jd org y lmbut hati..jgn diikut sgt ego tu..klu btul kita sygkn kwn/sahabat/rafiq/geng atau apa2la nm y swaktu dgnnya,di situlah peranan kita utk mngur,menasihat,mengingatkn bila shbt/kwn/rafiq/geng tu buat silap..itulah kwn y baik..bkn dgn mndiamkn, seolah merestui kesalahan shbt/kwn/rafiq/geng kita..salah prsepsi tu..alamatnya klu cenggitu,dua2 pn akn hanyut,ye dok?

tntg aib tu sy rs xtimbul isu tu di sni..tp klu ada leha,ahmad,rita,siti,mila,qaira,ramizah,n nm2 lain sprti dlm situasi2 tu,blhla ckp kt pnulis.."maap ye,awk dh bkk aib sy..ni crita sy nih.."(ada ke???)..mreka SHJ y berhak claim bgitu,bkn kwn2 dia,shbt2 dia,sdara2 dia,jiran2 dia..sy yakin pnulis sgt brlpg dada n dpt trm kesalahan..ni klu adala..tp mcm xd kn3??sbb tula sy katakn y xspttnya isu ni tmbul..sy jg ykin y pnulis hnya mnulis scra general,xtuju pd siapa2(eh,igt korg ni glamor sgt ke smp org nk buat drama psl korg..piirah!)..sy pn blh ckp dia mmbka aib sy sbb ada sket2 trkena btg hdg sndr(hehe..)tp xd pn nk kecoh2..sbb sy pk xknla pnulis nk ckp psl sy,sbb xkenal..kiki..(jd mksdnya mstila y anonimos n sp2 y mngatakn pnulis mmbka aib ni,sbnrnya tahu n kenal mmg ada dkalangan shbt2 mreka y buat mcm tu..kn3?yea2..dpt klu)..y pntg kita mmpu mgmbil pngajaran u dr n kwn2 kita..pttnya brtrm ksih pd pnulis krn mmudahkn urusan mngur tu,bkn mghntam n tuduh mcm2..sp kita nk mngatakn org tu akn dhukum begitu begini di akhirat..kita yakin ke y kita sndr ni perfect smpai nk ckp mcm tu??hello..mntk y anonimos tu pn sila brhikmah jgk ye..

klu ada y kuat perasan,nk terasa jgk..silakn..itu hak msg2..y lbih utama,dpt x pengajaran.jgn dok kecoh bnd2 xpntg smpaikn y lbih pntg diabaikn..bg sy,pnulis berada dlm prsatuan islam,sbb tu dia byk mention tntg usrah,tudung labuh n sbgainya kerana pengalaman n surroundingnya byk dpngaruhi oleh itu..jd xmustahil la kn pnulis ckup phm situasi2 di atas y mmg dh common n biasa dia lalui..mmg kita akn diuji dgn apa y kita ckp..dan sy pk pnulis mmg sgt berani..sy respect dgn pnulis.kita ni kn,bkn xboleh nk takot,TP jgn smpai takot kita tu mnyebabkn kita xbrbuat apa2..hnya brdiam dr,xusaha apa2 n cma brdoa je..alasannya nnt allah akn uji blik,jdnya diam jela..doa tnpa usaha,insyaallah la brjaya ye..=)..uikss..dh salah konsep tu..

bg sy,jika kita jelas,mngapa kita tgur,knapa kita ckp cmtu,knapa xblh bgini,insyaallah,allah mudahkn urusan kita bila tiba ms kita pula u diuji..brbaik sgka dgn allah krn jnji allah,org y tlg agamaNya,allah pn akn tlg dia..sy harap komen2 y mmbina/mmbinasakn tu smua xkn mmatahkn smgt pnulis..pedang y tajam mmpu mmbunuh byk musuh,tp pena y tajam juga mmpu mnyelamatkn byk jiwa..trusknlah mnulis kran penulisan jg satu wadah utk brdakwah..jgn mgharap redha mnusia,nescaya kau akn kcewa..brharapla pd allah krana mmg selayaknya hanya Dia tmpt brharap..

*mohon ampun bg sp2 y nk terasa..sp2 y rs2 blh share ilmu bgaimn mnjd lbih brhikmah,silakn..kita sma2 belajar k!

imtiyaz said...

salam....syukran semua...sudi bg komen masing2...
ikhlas sy kata kn...langsung xder niat di hati nak buka aib saper2...bg sy aper yg sy tulis nih ada lah general n dah besa berlaku di kalangan da'ie di mana2 kampus pun..dah besa sgt2 dah..dah byk dgr citer psl kes mcm nih...
terkejut juga tiba2 ada yg mcm terasa dgn aper yg sy tulis nih...rasanya sy tak refer sesaper...betullah bak kata anonimus yg komen last skali tuh..melainkan NAMA2 yg sy sebut dlm entry nih..betul2 terkena...boleh lah rujuk smula pd sy...juz secara kebetulan jer....
syukran pd yg memberi komen yg membina...besa lah tuh..tak semua suker cara kiter n setuju...besanya..kalu kiter nk smpaikn sesuatu yg benar..memang akn ader pihak yg tentang...
kalu terasa..ader makna tuh....
minta maaf lah kalu ader yg terasa...juz teguran secara tak sengaja...
dan belajar utk lbih berhikmah lg cara nk menerima teguran....
xperlah..pasnih kita sama2 lah minta NIsa' shah alam utk buat talkshow psl belajar lbih berhikmah lg....jmput ustaz hasrizal lg pastuh ramai2 g...sama2 blajar lbih berhikmah lg agar jd org lbih berhikmah supaya sama2 dpt sedarkn org yg tak berhikmah jd lbih berhikmah dan kita pula jd orang paling berhikmah dlm dunia yg x ramai org berhikmah nih....
wallahualam...

mujahadah said...

assalamualaikum kpd shbt2 sperjuangn islam..alhamdulillah hari dpt ana luangkn sdkt masa tuk bg sdkt idea..biase bce je blog org xcomen pape..kpd shbt imtiyaz ana ucpkn syabas dan thniah ats kejayaan anda menympaikn dkwah islam walaupun ade y nmpknye xseng dng teguran itu..bagi ana sesiape y terase tu wajib bersyukur kpd ALLAH banyk2 krn hatinya masih hidup tuk diberi pengisian jiwa..sbbnya kalau hati y mati..dia tdk akn terase pape dgn nashat y shbt imtiyaz coretkan..bg ana pula..memg tepat shbt imtiyaz kata..sbnrnye brtunang bknlah lesen tuk kite sume bergaul bebas dng org bernama lelaki..ttp brtunang adlh satu tempoh masa tuk kte mengenali bakal suami o isteri supaya kte dpt mghadapi perkhwinan dgn jelas srta terg..hukumnye sunat..xdla plak dlm hukum islam mengatakn bila btung je,blh klua bdua,blh sms suke2,blh sembg tiap mase..ini dh lbh dh...mcm org dh kawen..islam membolhkn pasngn bertunang klua ttpi dng syarat...berteman..teman plak jng bawa adik xtau pape..bg gula2 main jauh2..ingt...ada org ketiga yg senang bangat klau klua brdua ni..sape lg lau bkn setan laknatullah..bg y brSMS..ana nk tanyala..ape y pntg sangt smpai xkira wktu ada tu smpi 2pg duk msg lg,ada ke y sruh bngn wat tahajjud? pnjgla plak coment ni..xpla..ana just nk ingtkn sal TUNANG y sbnrnye..ana pun bkn hamba ALLAH y sempurna cuma saling ingt mengingati..satu je kita kena ingt..kite hanyalah hamba ALLAH y menumpg di bumiNya..jd ingt2lah..wat shbt imtiyaz..jdkn comen sbgi guru tuk kta maju..WALLAHUA'LAM

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...