Tuesday, January 5, 2010

Musafir 3 hari...(part 2)

(sambungan)......=p
Alhamdulillah...akhirnya selamat sampai...'Selamat datang ke Manjung wahai akak2ku sekalian...'...

"yer2..kita dah sampai.."masing2 senyum dalam keletihan...
Malam tuh....kami tiba di Manjung lebih kurang jam 12 malam...yang jemput kami...kakandaku yg disayangi iaitu abg long ku...sedang bercuti...dia merupakan pelajar tahfiz Insaniah..Kedah..

"Esok akak nak bertolak g kedah kul berapa??"..abg long bertanya dengan nada orang mengantuk..hehe..dah malam kan...

"pagi2 la...dalam pas subuh ka...baru sampai cepat sikit rumah kak siti.."fuh..confident je saya jawab...

"esok abg long ikut skali tau..abg long yg drive p sana...."..abg long ku akan ikut skali g sana??...owh..no..no..no..baru je nak drive sendiri...dah lama tak drive jauh2....eh...tapi ok gak...rasa selamat sikit abg long disisi...saya hanya ada sorng abg..abg sy nih tersangat lah caring kat adik2nya....bersyukurnya saya ada abg mcm nih...sampaikan..kalau saya nk g rumah kwn saya pun...nak juga dia ikut...kalau time raya..pernah tuh dia sanggup ikut ke mana je saya g raya...bila saya tanya..

"abg long tak boring ke ikut akak p raya..suma nih rumah kwn akak ja nih..."..risau saya takut2 dia boring ikut saya yg dah sememangnya kuat berjalan...
"xper..abg long x kisah boring ke tak..abg long lagi senang hati tau tgk adik abg long depan mata abg long..."ishk..terharunya...mungkin org lain ada abg gak..dan bagi diorang..abg diorang terbaik utk diorg..mcm tuh gak saya..apa2 pun saya pun nk ckp yg abg saya nih tetap yg terbaik utk kami adik beradik...bukan sahaja ambil berat bab agama..tp kebajikan..memang berkebajikan abis lah...alhamdulillah..Ya Allah..alhamdulillah..Kau kurniakan kami abg yang baik..yang ambil berat akn adik2nya...utk sahabt2 kat luar yg bergelar abang/kakak...ingat..ambil berat hal adik2 kita...kalau yg kakak tuh...biasa..dah memang caring...bukan nak puji..tp memang realiti..kalau yg bergelar 'abang' tuh...check balik diri kita..jadi role model yg baik...kalau kita baik...insyaAllah...adik2 pun akan ikut..sbb bagi diorang...kalau akak/abg buat camtuh..diorang pun nk ikut gak....

Sebaik tiba di rumah...ayah masih di ruang tamu...menanti kehadiran kami la..saper lg..=p..mak kat dapur...lepas bersalaman...ambil masa sembang2 ngan mak ayah jap....pastu masuk tidur...


nih la abg long ku yang sempoi..=p


Esoknya...agak2 kami bertolak jam berapa???of course la bukan lepas subuh....tapi jam 9 pgi..aiyaaa....maaf la kak husna...kak asma..kak salmah..jadual TERlari lar...=p
Yess...perjalanan bermula...

sepanjang perjalanan tuh....asyik2 teringat kak siti...mcm mana lah dia sekarang...dah selamat jadi milik orang....dah selamat jadi sayap kiri seorang pejuang islam...alhamdulillah....
lebih kurang jam 1 tghari...kami tiba di rumah kak siti di Jitra...kami tak banyak makan 'langsat'..memandangkan sebelum nih saya pernah mengunjungi rumah kak siti...jadi agak mudah...dari jauh saya dah nampak kak siti dan suaminya...ishk..cam tak biasa je nak sebut 'suaminya'...yer2..saya terima hakikat..=p..kak siti jgn marah...dua2 sungguh berseri..subhanallah....

akh adlan dan abg long...dia nak amik berkat tuh..=p

Lepas makan...abg long kata dia nk g solat zohor kat luar jap memandangkan kami semua tak puas lagi nk sembang ngan kak siti...katanya..kejap je...pastuh nk g singgah workshop..nk chek keta jap...lepas dah rancak bersembang tuh..baru saya sedar yg abg long tak balik2 lagi..dah hampir 3 jam...ishk..hati nih dah risau..mana lah abgku pergi...tak balik2 lagi nih...sebaik saja call...

"akak..abg long kat workshop lg nih...tadi abg long accident...tapi abg long ok.."
makin gelabah lah saya...Lebih kurang jam 7 petang...baru lah kereta dah ok...selepas solat maghrib di rumah kak siti...kami memulakan perjalanan semula...


kami hanya sempat singgah di restoran RFC je...maaf sgt2 kak asma..kak salmah n kak husna....lari lagi jadual kita...kita merancang...Allah yg tentukan...
Keesokannya..sempat saya bawa sahabat2 berjalan2 di Lumut dan Teluk Batik...
Masa di Lumut..ada satu peristiwa yg agak lucu....ternampak seorang datuk berjalan2 dgn cucunya di tepi hiasan berupa 'ikan lumba2'....cucunya bertanya..

"tok...nih ikan pari ker??"

"uiiisshhh..mana plak ikan pari...nih ikan jaws nih..."selamba atuknya menjawab...yg cucunya..terpinga2...adeh..atuknya taktau tuh ikan jaws atau saja2 je nk gurau...tp saya mula nampak situasi tuh..tak boleh main2 ngan kanak2..kanak2 nih memang tersangat lah suka bertanya..tp jawapan yg diberikan kdg2 menghampakan...
"esok2 dah besar...adik tau lah jawapannya.."

"g tanya abah.."

"g tanya mama.."

dan kadang2..soalannya tuh tak termampu kita nak jawab....selalu saya tersekat dgn situasi nih masa mengajar ngaji di sebuah pusat mengaji....semuanya terdiri dari kanak2 yang comel...so pelbagai soalan la kdg2 yg diajukan...

"ustazah....Allah tuh mcm mana??"
"ustazah..syurga tuh mcm mana??"
"ustazah...kenapa kita kena buat baik..tapi saya tak suka..saya malas nak fikir hal org lain..."

saya hanya cuba menjawab setakat mana yang mampu...imaginasi mereka terlalu tinggi...
berbalik pada kenangan kami di Lumut dan Teluk Batik tadi..hehe...



abg long setia temani adiknya...

macam2 jenis souvenir ada kat sini..hasil kraf tgn..leka kak asma pilih...=)
sempat kami menikmati aiskrim kat tepi pantai....tapi cepat sangat cair la aiskrim nih...





alhamdulillah...lebih kurang jam 2 ptg..kami bertolak pulang ke Shah Alam...letih + seronok...=)
jemput la datang ke Manjung....macam2 ada...hehe..=p
Wassalam....

2 comments:

شاح said...

Salam..Seronok Shah baca kisah musafir Syu.. Tak kelip mata ni.. Dalam hati ini bila pula turn "AQ".. Hehe... Shah pun rindu kasih sayang Abang Long.. Dah 5 tahun dah Abang long tiada.. Terasa juga.. Hmm.. Harap Syu gembira..

imtiyaz said...

salam shah..
hehe..la ye ker..kisah besa2 je..
(^_^)
erm...takper...biasa lah..kita akn rindu org yg kita syg...
byk2 kan lah berdoa utk dia...

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...