Tuesday, March 23, 2010

PENANDA ARAS : MERISIK AKHLAK CALON SUAMI

Assalamualaikum buat sesiapa yg mengunjungi di teratak imtiyaz..=p
juz nk share petikan dari blog shbt...bungasahara.blogspot.com
mcm menarik.....tapi memang menarik pun...hehe...jeng3x....

kenapa tetibe yek tajuk ni...:) hehehee..suka suki je sebenarnye..n maybe there's something in my mind..

A little bit opinion..
- Kaum hawa tak mampu memilih siapakah ibu atau ayah mereka, tetapi kaum hawa boleh memilih siapakah, apakah, bagaimanakah, calon suami yang mereka inginkan dan mereka suka untuk menjadi suami...



Dalam soal memilih calon suami, ada panduan yang telah di tetapkan syariat kepada wanita dan walinya...

Nabi SAW bersabda : " Apabila telah datang meminang lelaki yang kamu (wanita/wali) percayai akan AGAMANYA dan KEJUJURANNYA (amanah); maka terimalah pinangannya. Sebab jika pinangannya di tolak maka tunggulah terjadinya fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar" (Riwayat Tirmizi)

So girls, as guidline in searching ur Prince Charming, yang bukan saja charming harapkan muka je, tapi yang lebih tinggi lagi ialah charming dari segi agamanya, there's something i wanna share..dari pembacaan yang tak seberapa..

Antaranya...

1. See how he speak with you, contohnya, adakah dia suka memberi salam apabila bertegur sapa, atau sekadar say 'hai' tak pun 'helo' je ke..Adakah cara die bercakap tu, merendah diri atau sebaliknye..

2. See how his relationship with his family. Adakah dia mempunyai hubungan yang baik dengan keluarganya atau seorang yang bermasalah <--- ni penanda aras yang baik untuk menilai akhlak dia

3. Risik-risik hubungannya dengan rakan-rakan sekerjanya

4. Selidik juga hubungannya dengan jiran-jiran dan ahli masyarakat setempat di mana dia tinggal. Misalnya adakah orang masjid dan surau mengenalinya. Adakah dia di senangi oleh jiran-jiran atau tidak... so...you have the right to choose..how is he (prince charming) that will be your lifetime soulmate.. Pilihan yang perlu dibuat biarlah bersama seiring dengan meminta petunjuk dari ALLAH... penting nih... sekian...

p/s : huhu..semoga bertemu yang sentiasa membawa ke jalan yang diredhai Ilahi..Ya ALLAH.dan semoga dia(???) itu sentiasa istiqamah...

dari imtiyaz : sedikit pesanan dari salah sorng sahabat....hadiahkan al-fatihah buat bakal suami setiap kali b4 kita tidur...even tak tau saper kah bakal suami itu...=p

7 comments:

شاح اندرني said...

Salam.. Wah wah.. Dah terfikir bakal Suamilah ni ea???? However, tips yang bagus.. Lelaki seperti Ana leps i kene be carefull lah nampak gayanya.. hehehe

Anonymous said...

satu perkongsian yg padat, kemas & best buat sesiapa yg blom bepunya.. papepon..sape2 dah dirisik khabar, istikharahlah. mohon petunjuk agar Allah tunjukkan yg terbaik untuk kita...smoger Allah temukan Ada dgn muslimin yg terbaik utk Ada..waAllahualam.. =)

imtiyaz said...

salam..
kepada shah...eh..mesti lah kena pkir dr skrng..doa dr skrng..
yer...be careful and beware...=p

kepada cik anonymous merangkap sarah..huhu...
insyaAllah..apa2 pun yang paling penting minta petunjuk Allah...
kdg2 yang datang pada kiter tuh adalah ujian..bukannya yg benar...so..mohon Allah tunjukkan yang terbaik...=)

mencari hidayah dr-Mu said...

satu perkongsian y amat bagus serta ia memberi pengetahuan baru kpd sesiapa y masih mencari2 pasgn hidup,,terima kasih,,sekurang2nye ade beberapa langkah berjaga2 y perlu kite tahu,,time kasih byk2,,(^-^)

Anonymous said...

nak cari jodoh..
pose dgn kerap isnin dan khamis..

Bali Wedding said...

saya senang nieh bisa baca artikel ini, sangat menarik dan menambah wawasan untuk saya.......bagaimana mencari pasangan hidup untuk selamanya, tidak hanya dilihat dari bentuk fisik saja tetapi dari latar belakang sifat, kasih sayang terutama keagamaannya.

dan bagaimana seorang perempuan menghormati pasangannya, mencintai pasangannya, dan bersikap baik didepan pasangannya......salam kenal

Bali Villa, Bali Villas, Bali Property

ezaitie nfib. said...

mohon untuk di kongsikan dgn rakan2 yg lain ye...

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...