Monday, August 2, 2010

"saya suker dapat boyfriend cam awak.."..wekkkkk

Alhamdulillah...hari nih agak banyak urusan yang dapat diselesaikan...jam 8 mlm tadi pula...dipanggil mengajar...
Habis je mengajar..kak hajar ajak teman ke tesco extra..nak beli baju untuk anaknya,sofia...huhu..comelnya tengok baju2 dia...kata kak hajar,cepat sungguh anak dia membesar...

"dia dah gemuk tau..."bersungguh2 kak hajar bercerita perihal anak sulungnya...seronok dengar kisah ibu muda nih..pasangan pimpinan pmi yang pertama menikah masa dua2 still bergelar student...tinggi pengorbanan yang diperlukan...=)

selepas dah memilih baju2 yang cumey tuh..kami terus ke kaunter untuk settlekan bayaran...sambil2 tengah beratur tuh...telinga saya secara tak sengaja 'tertangkap' perbualan orang di belakang saya...jeng3x...maaf la yer..bukan sengaja..dari perbualan mereka...memang nampak gaya kununnya couple yang romantik...kononnya...
"awak nak tau sesuatu????saya suker dapat boyfriend cam awak..."kata si gelifriend--->amik ayat ustaz hasrizal...

"owh ye ker....naper??..."tanya si buayafriend...

"sebab awak tinggi..saya kan rendah..at least takderlah saya rasa rendah sangat bila dapat boyfriend yang tinggi macam awak..."...dengan nada manja habis dia membalas pertanyaan buayafriend dia...

"kalau lelaki yang kat depan tuh..awak suker tak??"

"nop...saya suker lelaki yang macam awak jugak..."kedengaran gelak tawa terkekeh-kekeh yang manja dari mereka berdua...owh....sungguh romantik nada kalian berdua hinggakan beta rasa nak gelak guling2 kat depan tuan hamba berdua..sebab aper beta nak gelak guling2???sebab beta rasa tuan hamba berdua belum matang...hoho---->gelak mencurigakan...

lepas selesai membayar..sempat saya memandang pasangan bahagia tuh...owh...sungguh bahagia...dengan kepala si perempuan 'sangkut' kat bahu si lelaki sebab situ je yang dia rasa leh sangkut kepala...anggaran umo antara 19-22 thn...tak segan langsung dengan kami yang masing2 bertudung bulat di hadapan mereka....tak segan langsung dengan mata2 yang memandang mereka termasuk mata kami berdua ditambah mataku yang ader extra sepasang 'mata' lagi...saja je nak tengok..mereka ader perasaan malu atau tak..ishk3x...rupa2nya dah hilang deria malu...

kesiannyaaaaaaaaaa kat mak ayah mereka....kesian sungguh...hmmm...oittt..nak couple sangat eh???couple lahh...ader aku kisah??------>ayat kak salmah...sowi akak..
tapi kan...kalu nak couple2 sampai gaya cenggituh..g couple kat tempat yang Allah tak nampak aper yang korang buat..yess..cari tempat tersembunyi...ader kah??wujud kah???tempat yang Allah tak nampak???

and again....sorry 2 say...u all nih memang x matang lagi...sebab aper tau I kata u all nih x matang...sebabnya..

- nak top up untuk calling2 pakwe/makwe..masih gunakan duit mak ayah yang bagi..atau duit tajaan mara/ptptn and etc...
- sanggup bergayut sampai tengah2 malam jam 3-4 pagi...tapi kalau nak solat...2 minit...itupun kalu solat..
- bila clash/putus ngan pakwe/makwe...sedih giler la konon...rasa diri keseorangan la kononnya...abis yang selama nih mak ayah korang tuh??
- kalau check kat phone...lebih banyak call pakwe/makwe dari call mak ayah..
- sanggup tunggu pakwe/makwe abis kelas even amik masa yang panjang...agak2 la
kan..kalau dah jadi suami isteri yang sah..ader ke pengorbanan smpai tahap camtuh skali??terlebih dah rasa manis b4 kahwin...lepas kahwin...kemanisan tuh habis..hilang..itupun kalau jadi kawin..
- sanggup jugak baca msg yg pakwe/makwe bagi, berkali2..tanpa rasa jemu semata2 nak lepaskan rindu yang bersarang di hati..tapi susah utk berulang2 baca Al-Quran dalam sehari untuk lepaskan rindu pada Dia yang teragung..ruginya...tak dapat rasai erti kemanisan Allah 'berbicara' denganmu...

"Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu Kitab Suci Al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya) yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara) yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab Suci itulah hidayah pertunjuk Allah Allah memberi hidayah pertunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayah pertunjuk kepadanya."(Az-Zumar : 23)

sebenarnya..banyak benda yang jelas menunjukkan diri kalian yang bercouple dengan cara begini.usia begini...x matang...sorry...I x sengaja nak berkata begitu..tapi realiti..

mungkin juga bila ader diluar sana yg konon2 couple islamik la sgt..kata..
"kami takkan bersentuh2....kami jaga pergaulan..kami akan elakkan zina.."...beta mau tanya...zina hati boleh ke kalian elakkan???fikir dalam2...fikir masak2...masak betul2..bukan separuh masak..



nih juga ingatan buat diri sendiri...agar berhati2...suatu hari nanti...akan diuji..Allah akan uji apa yang kita keluarkan...
"Wahai orang-orang yang beriman!mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan."(As-Saff:2-3)

Minta maaf sangat2..kalau ada yang terasa hati..tapi niat di hati..sekadar mahu mengetuk pintu hati2 yang terlalu asyik mngejar cinta manusia..sehingga boleh mengundang maksiat yang berleluasa..sanggup ketepikan cinta yang teragung,cinta Allah,cinta Rasul..mungkin kita patut sedar..kenapa jika kita buat maksiat..xder perasaan aper2..perasaan berdosa..Allah dah hijab hati kita dari rasa berdosa..Ya Allah...bantu aku dan sahabat2 dalam mengharungi ujian yang mendatang...
Kembalilah pada Tuhan mu Yang Maha Penyayang..Maha Pengampun...
Wallahualam....

2 comments:

humaira amani said...

salam..hm2,lama xtggl jejak..=).btol3..i loikeee!!tp kn ada, bg akk lg bhy org y konon2 cinta islamik ni..xkshla wlwpn dh tung kn..sbbny ftnah tu lg bsr apetah lg org y trjbak cinta islamik nih kebanyaknny org2 y dipandang agamany..org2 y kurg fhm agama, akn mnjdikn apa y dorg tu sbgai cth..haa,dahla dr sndr buat slh,pastu mnyebbkn org lain pn ikt buat slh jgk..double 'rewards' la kt situ kn..ckp psl bnd ni,mmg xprnh habis.akk igt entri ada b4 ni pn prnh sentuh tntg muamalat laki pompuan jgk kn.nk wat cmne, tu realiti..n kita kna triple homework nk ketchup mereka2 ni..ni peringatn utk kita ada..jgn jg dr sndr je,atau trlalu nk kejar org2 kt luar..shbt2 y trdkat lg la kna sntiasa diamik taw n diigtkn..maksiat blh mnyelit bla2 ms je,sbb jarumny sgt2 halus..smp kdg2 kita xsedar dh merelakn prkara xspttny..keep up good work sis!sama2 kita istiqamah ye..=).k mus da blik, t kita kmpul la ramai2..mkn abc kt tasik s alam ke..weee..

imtiyaz said...

salam akak syg...huhu..betul2..b4 nih pun penah ader entry ada berkaitan nih...tp sebnarnya kan kak..ada terlalu risau...yerlah..Allah akn uji aper yg kiter ckp..akak sendiri pun penah nmpk seorng shbt nih..dulu bukan main marah bab pergaulan nih..x lama tuh..dia sedg diuji..tp kurang dpt hadapi ngan baik ujian..Ya Allah..risaunya...hmmm..
sama2 la kiter doakn yg terbaik..
yess akak...agak2..bila nk trun shah alam..nk wat reunion pimpinan muslimat pmi 07/08 kat tasik..hehe..nanti ada try kmpulkn akak2 lain,...
tp kak fiza ada x jamin..huhu...
kak siti boleh jadi...
kak hajar wallahualam...
rindu sgt2 kenangan dulu2...=p

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...