Saturday, July 24, 2010

Mulakan hidup baru dengan si dia....

Alhamdulillah...berakhirnya orientasi sempena sambung degree nih...kalau nak dibandingkan orientasi kali nih dengan orientasi masa diploma dulu...saya lebih sukakan yang masa diploma dulu...tak nak la bagitau sebab apa kan..=p
tapi masa hari pertama saya masuk dewan untuk orientasi..pada isnin lalu..tiba2 saya jadi rindu pada barisan fasilitator masa dulu..akak2 dan abg2 yang sempoi...yang sangat pandai nak 'berlakon' untuk buat surprise befday boy pada minggu orientasi dulu..dari orientasi 2007...saya mula kenali kak mus.. kak fiza..kak nani..bro knie a.k.a abg bob...abg zaini..kak zila..wahhhhh...masih kuat terpahat di ingatan nih gelagat setiap fasi...huhu...

Sepanjang orientasi...macam besa..still perkara sama yang perlu didengar...huhu...tetapi...ada satu yang saya terkesan...bukan nak bandingkan..tapi terpaksa...mungkin juga sahabat2 dah tau...di setiap kampus..akan ada satu golongan student nih yang bukan saja study tetapi buat gerak kerja...DAKWAH...dan kerja mereka nih...sentiasa fikir macam mana nak tarik student2 lain untuk join program mereka....antara strateginya...jeng3x...

- 100 terawal mendapat sarapan percuma
- 50 terawal mendapat goodies special
- setiap peserta akan mendapat sijil
- setiap peserta akan mendapat pisang percuma---->gurau je...hehe

macam2 difikirkan plan untuk tarik student lain join program mereka..jenuh perah otak...semuanya kerana nak student lain merasai betapa nikmatnya jika diri berada dalam majlis2 ilmu...dekatnya diri dengan Allah...

tetapi..masa orientasi...sewaktu slot memperkenalkan kelab dan persatuan di MSU..ada sebuah kelab nih...pada mulanya...sekadar explain aktiviti yang dibuat..so..bila dah explain...of course la mereka nak student baru join mereka juga...jadinya..antaranya tarikan yang dijanjikan presiden kelab berkenaan...

"adik2 nak join tak kelab kami..beruntung kalau adik2 join kelab kami...yang pasti...kelab kami dah melahirkan banyak couple....mana taknya..bila dah join kelab nih...g program sama2...mula2 tak kenal..lama asyik jumpa dalam program..lepas tuh kena meeting sama2..makan dalam pinggan yang sama...bila cik adik dahaga...cik abang akan hulurkan air...mata bertentang mata...masa nih lah ada kejutan lektrik..pastuh..lama2...couple..g dating..g library sama2...g kelas sama2..pergi balik sama2...best kan???..."...kedengaran sorakan bergema dalam dewan...hmmmm...adakah nih strategi mereka gunakan untuk meramaikan ahli kelab mereka...sekaligus melahirkan lagi ramai couple2...pada masa yang sama...sebuah persatuan yang menjalankan gerak kerja dakwah nih..perlu bekerja keras lagi...

Teringat saya pada kata2 dalam sebuah buku...
"Allah amat menyayangimu...tetapi perbuatanmu terlalu melampau...Dia menjadikan hatimu satu, tetapi engkau mengisinya dengan pelbagai kecintaan. Engkau lebih cinta pada seruan nafsu dan syaitan, bahkan engkau berpaling dari seruanNya melalui petunjuk RasulNya..."

Buat teman seperjuangan saya sekalian..apa lagi yer strategi kiter???sama2 kiter fikirkan...kuatkan lagi usaha kiter...tapi ingat..jangan sampai tergelincir dari matlamat dakwah yang sebenar....memang ramai yang berjuang fisabilillah...tetapi berapa ramai yang berjuang fillah??

berkaitan orientasi kali nih...adakah orientasi 2010 nih mimpi ngeri???haha...main2 je..marah plak abg2 and akak2 fasi utk orientasi kali nih..akak2 and abg2 pun sempoi gak...cuma saya terasa agak boring sebab terpaksa dengar briefing benda yang sama macam saya dgr masa 2007 dulu...tapi xper...refresh smula..almaklumlah...nak mulakan hidup baru dengan si dia iaitu bachelor in biomedical science...kali nih...lebih banyak strategi kehidupan yang ku belajar dari senior2...strategi nak hadapi si BBM nih...dan juga..strategi study oleh kekanda kesayanganku...laksa penang a.k.a kak ngah...owh kekandaku laksa penang..akan adinda asam pedas laksanakan semua tips2 study mu itu...hehe..tiba2 terasa lapar...

Wallahualam....

3 comments:

pterajihad said...

ORENTASI...??

Memang menboringkan...
Huh...(^_^)

wardah asywak said...

salam syuhada yg dirindui..

emm biasa la wahai adikku syg, tak semua yg kita impikan akan sentiasa kita perolehi..mungkin ada hikmah diatas semua kejadian..dan semua tu pengalaman yg mahal sebenarnya..

mungkin t'dpt sedikit rongga2 dlm gerak kerja dakwah & akak rasa, Allah nak tunjukkn pd ada, siapa terlibat dlm gerak kerja dakwah di MSU kena lebih bekerja keras & sentiasa bersatu padu..^_^ ayuh mulakan langkah..

imtiyaz said...

yer putera jihad...orientasi agak boring...huhu

kak salmah..
syukran kasi semngat..doakan kami...sama2 lah kiter memperkasakan dakwah di msu n rhaudatunnisa..hehe..

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...