Thursday, July 1, 2010

Perlu ke high bun??

Setiap kali saya menonton tv...pasti mata saya akan terpaku pada trend wanita sekarang nih...sungguh menarik perhatian...mata-mata yang memandang...tudung syrian style..tambah dengan high bun kat kepala tu..saya bertanya pada sahabat2...
"cantik ke kak gaya tudung syria ngan high bun/sanggul tuh??"
"memang la cantik..kalu tak cantik..xder lah orang ikut2 skrng nih gaya tuh..makin bertambah plak trend tuh...kat kolej kita pun ramai je yang pakai camtuh.."sambil mata kak linda memandang wanita2 di tv yang nampak bergaya dengan high bun masing2..
"owh..dah tuh..naper akak x nak wat gituh??cantikkan??"...saja bertanya...
"memang la cantik...tapi HARAM...."....

Yer..memang cantik...hati seorang perempuan menilai sesuatu...kalau nak ikutkan perasaan seorang perempuan yang sentiasa ingin kelihatan menarik...bahaya la..

Perempuan mana yang tak nak kelihatan menarik dari segi pemakaiannya...tapi...perlu ke kita ketepikan Islam semata-mata nak nampak cantik...

Untuk teman2 diluar sana yang dah pun menggayakan tudung style nih...tukar yer..xper..kalau teman2 tak pakai tdg with high bun nih...still cantik what...
dan untuk teman-teman yang berniat nak menggayakan tdg with high bun nih...juz kuburkan je lah niat tuh..





Quote::
"akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat"- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
"dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini" -hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Saya pun xnak salahkan 100% pada teman2..mungkin juga ada yang memakai tdg..juz anggap perlu menutup rambut saja...tetapi sepatutnya kita perlu elakkan dari umum mengetahui rambut kiter panjang mana..elakkan buat sanggul tinggi2...orang dah boleh agak rambut panjang mana tuh...

Ada satu kisah seorang sahabat saya nih..dia nih seorang yang berambut panjang...suatu hari...dia dapat tau yang ada segelintir pelajar lelaki dapat kenal pasti yang dia berambut panjang...biasa lah..tinggal di asrama....maybe terlepas pandang sesuatu sampaikan pelajar lelaki boleh tau..So..apa lagi...dia terus potong rambut dia sampai pendek...

So...teman2 yang sangat2 disayangi..lihat pada diri kita..sejauh mana kita menjaga martabat kita sebagai seorang muslimah sejati...x kisah nak bergaya..tapi biar lah kena dengan caranya...jangan terlalu ikutkan hati...

kata2 seorang sahabat serumah..
"kalu nak pakai sangat tdung cenggituh..xyah wat sanggul...amik je bonggol unta letak atas kepala dia...besor sikit.."..hehe...adeh lah...

Sama2 la kita renungkan...



4 comments:

Anonymous said...

bgus artikel nie..
tp kan nak wat mcm mane..
msh ramai yg tidak tau kehendak Islam yg sbnar..

tp ape2 pun ana lihat 1 perkara positif ttg hal nie..
iaitu ana lihat smakin ramai muslimah diluar sana berkeinginan nak menutup aurat..
walaupun dgn niat lain2..

kdg2 ana muhasabah pd diri ana..
ape peranan kite sbg seorg muslim..??
jd nak memerangi budaya baru nie kite juge harus menonjolkn budaya kite..
dgn bertudung labuh menutp aurat juge adalah sallah 1 cara kite mempromosikan Islam..
berkopiah 24 jam dn berbaju melayu juga adalah salah 1 cara kite menunjukkan ke-Islamikan kite..
yg pentg anjakan tue bermule pd diri kite dn mudah2an akn berlaku pd org lain..

wallahu a'alam..

imtiyaz said...

syukran anonymous...
betul...apa yang ada pada diri kita pun dah bleh dijadikan cth atau dakwah pd org luar..

ana pun ada amik dr side positif..makin ramai yang bertudung..tapi yang makin ramai bertdg tuh lah kurang ckit menepati ciri2 yang islam tetapkan...

jadinya...kiter kena kuatkan lagi usaha kiter utk memahamkan mereka.tebalkan lagi kesabaran hadapi kerenah mereka andai kata ada yang menolak...

so..sama2 muhasabah....

MujahidEEn_89 said...

high bun tu ingatkan roti... rupa2nya sanggul. hehe

alhamdulillah.. bagus punya artikel

imtiyaz said...

hehe...yer encik afiq....=p

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...