Wednesday, March 16, 2011

Mana fesyen tudung paling menarik???

Tengahari itu,sempat saya dan kak mas berjalan2 sambil survey buku2 yg besh2...kak mas ke shah alam atas sedikit urusan...lepas hampir 30 minit pusing2 dlm PKNS...baru kami sedari dah masuk waktu Zohor...jadi apa lagi,kaki nih melangkah lah ke surau...sebaik sampai depan surau.....

"Alamak Ada....Ada nampak tak apa yang akak nampak??!!!"kak mas bersuara..

"nampak2...banyaknya kasut..means ramainya orang kat surau...ala,nak cepat nih..."saya tiba2 mengeluh sesuka hati...

"astaghfirullah...ishk..tak baik kita mengeluh..kenapa nak mengeluh...bersyukurlah,dah makin ramai yang still ingat nak solat walaupun sibuk membeli belah..."kak mas redakan kembali...

Betul jugak tuh...adeh..ramai yg solat..tapi kenapa masih teruk masalah sosial..teringat saya dengan sorang teman nih...

"aku nih,rempit ngan boyfriend aku pun,tapi kami still jaga solat..."wahh...dia cuba pertahankan sesuatu..

yer,sama macam bertudung..makin ramai yang bertudung..tapi sayang berbilion-bilion kali sayang...dalam ramai2 yang bertudung,tak ramai yang menepati syariat islam....
bertudung,tetapi tak melabuhkan bahagian depan...bertudung,tapi baju sendat macam balut nangka..bertudung,tetapi pakai tudung,kainnya mcam lampin bayi...

teringat saya kata2 kak linda..."ishk Ada...tadi akak tengok rancangan kat tv nih...dia tayangkan model yg bertudung..tapi tudung dia...teruknya...betul2 mcm dah kembali ke zaman jahiliah dulu...dengan sanggul yg tinggi kat tudung dia,pastu ader satu model tuh,sama macam fesyen yg firaun dok pakai tu...teruk betul lah!!!..."

hmmm...nak menggalakkan utk bertudung,tetapi still x menepati ikut apa yg islam inginkan...
macam2 jenis tudung sekarang nih...

Tudung anda jenis yang mana satu???

a)Tudung transparent
kain yang nipis,sehingga boleh menampakkan leher...leher tuh aurat kan??




b)Tudung lampin bayi



c)Tudung jambul
menampakkan sedikit jambul kat depan tuh...



d)Tudung siput babi
lilit sehabis2nya...



e)Tudung unta








f)Tudung biarawati







g)Tudung tempurung



h)Tudung saji




Masih banyak lagi fesyen2 tudung terkini...tudung anda jenis mana satu??
ingat teman2 hawa sekalian, tak salah utk berfesyen,tapi biar lah kena pada hukum yg islam dah tetapkan...

Sabda Rasulullah s.a.w. Perempuan-perempuan yang memakai pakaian tetapi masih seperti telanjang (dedah aurat) sehingga memalingkan pandangan lelaki ajnabi atas mereka, kepala mereka seperti bonggol unta Khurasan dan tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya pun” (riwayat Muslim)


Ini lah kejayaan musuh Islam...berjaya mempengaruhi pemikiran umat islam..dalam hal pemakaian islam yang sebenar...

Sekadar peringatan... masing2 tak sempurna...tapi kita boleh berusaha utk menjadi lebih baik kan...=)



Wallahualam...

4 comments:

شاح اندرني said...

Salam.. Ana vote tudung oki (anna antafunnisa)

imtiyaz said...

salam...
heeeeee...yessss...setakat nih tudung oki dpt undian tertinggi!!=p

insyirah said...

salam alaik, rupa akk yg last skali tu ke?

imtiyaz said...

salam insyirah...uihhh..dik..tuh kan artis yg berlakon dlm citer ketika cinta bertasbih...:D

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...