Saturday, January 2, 2016

Saya dalam dunia Homeopathy

Assalamualaikum semua, alhamdulillah..setelah hampir tiga tahun menyepi, saya kembali ke sini..hehe.

Bukan sengaja menyepi, tapi tiba-tiba hilang ingatan sekejap, huhu..lupa password untuk masuk ke teratak saya ni. Alhamdulillah ada rezeki untuk kembali.

Buat pengetahuan teman-teman blogger dan silent reader semua, sekarang ni saya dah mula menyambung ke second degree. Ramai yang tanya, kenapa tak proceed pada master?

"kenapa tak sambung master ?" soalan yang kerap ditanya. Sebab apa saya sambung second degree? Suka hati kucing saya la nak sambung degree ke master..hehe..gurau je. Saya sambung dalam bachelor in Homeopathy Medical Science, dan ketika saya mula memohon dan daftar masuk bidang ni, tiada lagi Master dalm homeopathy di Malaysia ni.. Yang ada cuma degree.




Saya sambung di Cyberjaya University College of Medical Sciences. Selepas saya dah masuk semester kedua, baru lah saya terdengar dari beberapa individu di kolej yang CUCMS dah mula menawarkan Master dalam bidang homeopathy ni.

Setakat ni, respon orang-orang yang saya kenali mengenai bidang yang saya ambil ni, masing-masing memberi respon positif.

" Owh...doktor homeopathy la ni nanti.." saya tersengih-sengih je lah dengan respon mereka.

Antara yang saya tertarik ketika dalam minggu kelas persediaan yang saya hadiri lepas daftar masuk, salah seorang lecturer kami, highlight tentang perkataan 'complementary'...Ya..Homeopathy adalah perubatan yang melengkapkan. Homeopathy dan allopathy ( perubatan moden ) saling lengkap melengkapi.

Contohnya, kalau sesuatu penyakit itu masih di peringkat awal ( acute ), ia sangat sesuai di rawat melalui homeopathy. Contoh yang lain, keadaan yang emergency atau terlalu chronic, ianya perlu melalui allopathy.

Jadi, dari sudut pandang saya, tak perlu nak memenangkan mana-mana pihak, sebab masing-masing mempunyai peranan sendiri. Masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri. Saling lengkap melengkapi.

Mudah- mudahan, kita dapat membantu masyarakat di luar sana dengan cara yang terbaik.

Ikhlaskan hati.

Wallahualam

2 comments:

شاح اندرني said...

Assalamualaikum. Lama menyepi, betullah tu 3 tahun. Baru add di fb. Tahniah dah berumah tangga. Samalah. Anak dah dua dah. Moga istiqomah berblogger. :)

Munirah Mustafah said...

اسلام عايكم
Syu.. Ya allah..lme sgt tak contact.tgk gak blog syu..bru update..truskan ye dik..😊

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...