Saturday, October 31, 2009

owh..saya nih menyibuk yer...

Semalam...lepas saya post buletin di myspace untuk sumer teman2 sy di myspace baca....saya dapat respon yang...ntah la..saya post psl entry kat blog sy yg tajuk..'SAYA TAK FAHAM LAR...'..

so..dia respon..

"hurm,tuh sume kehendak masing2...lg kan...nape perlu cakap2 camnih? x ke ini dikira menjaga tepi kain orang??"


"nopp...nih bukan jaga tepi kain org..tapi mengmbil berat..beringat...suatu hari nanti awk akn faham..tak perlu nak diterangkan..."saya menjawab biasa...

dalam private meseg..dia respon lagi..mungkin masih tak memahami..

saya cuba menerangkan kembali...

"maaf yer..tadi awk ader komen psl buletin yg sy post kan...sy juz nk xplain ckit naper sy post camtuh...awk ada sebut psl 'jaga tepi kain org' kan....sahabt sy sendiri penah kena...dia berkwn rapat dgn sorng budak cina kristian..spjg diorang berkwn..tak penah langsung kwn sy nih berciter psl islam kat budak cina nih...lama diorang berkwn...diorng terpisah sbb masing2 masuk kolej berlainan..suatu hari...budak cina jumpa smula kwn sy..tp time tuh dia dh masuk Islam,melalui org lain..then..awk tau apa dia ckp..."you are very selfish!!!you tau Islam tuh je agama yang diterima Allah..you tau hanya org islam yang beriman saja masuk syurga...tapi you tak penah citer psl islam kat sy..you nak masuk syurga sorng2 yer..and again..you are very very selfish.."terdiam shbt sy tuh..bukan dia tak nak citer..maybe dia tak terfikir nak citer psl islam..mungkin juga kalau dia asyik berciter psl islam...budak cina tuh rimas..dia jadi serba salah..boleh je nak kata 'jaga tepi kain org'..suka hati budak cina tuh lah nak masuk agama apa pun..dia peduli apa...tapi tgk lar..suatu hari dia kena tuntut ngan budak cina tuh...dan ingat yer...kita perlu tegur dan perlu ditegur...setiap org tak sempurna..."

"mmg la...kalau nak sebar pon...xyah la nak ckp2 sal orang yg x ikot...ayat2 camtuh cam awk jge tepi kain orang..."

"saper yg x penah wat dosa..saper yg x penah wat salah...manusia nih..kena slalu disebut2 kesalahan yg kiter wat..baru kiter nampak..sy tk kisah aper awk nk kata...dah biasa kena sembur..."

"okey.so camtuh cermin diri sendiri baru jge kain orang?"

"hah..memang setiap hari pun sy cermin diri sendiri..bukan kata setiap hari..tp setiap saat..kalu nak tunggu diri nih sempurna then baru tegur org...sampai saya mati pun sy tak dpt nk berdakwah.."

"yer yer...gud gurl..."

kenapa??nak tunggu diri nih sempurna baru nak tegur orang???adeh...susah la camtuh..manusia mana yang dirinya sempurna tanpa berbuat dosa??sekurang2nya kita cuba lah untuk tinggalkan perkara yang boleh mengundang kemurkaan Allah...

nasihat la antara satu sama lain..dan setiap orang perlu menegur dan ditegur...termasuk saya..

Demi masa.sungguh manusia berada dalam kerugian,kecuali org yg beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati utk kebenaran dan saling menasihati utk kesabaran~(Al-'Asr : 1-3)

maaf dipinta kalu terasa hati...

Wallahualam...

6 comments:

BungaSahara said...

uik..camtu skali org tu...

hasrul said...

Betul2... Ukhti, ana setuju degan post terbaru...

Moga terus thabat dalam perjuangan...
Redha manusia susah dicari.. Tapi redha Allah insyaAllah x susah.. Yang perlu amar makruf nahi munglkar...

Semoga terus bersabar dengan kerenah madd'u...

~najihahfaizahazaman~ said...

setuju dgn kata2 kamu.
selagi kita boleh share apa yg baik, itu dah jd satu usaha dakwah untuk saling mengingatkan utk org len dan diri sendiri. :)

imtiyaz said...

hehe..ntah lah....=p

kak siti sarina myspace said...

dia yg tak mau phm dik!biar la dia

miraluvpurple said...

ntah pape ntah org tuh.
ish ish!
org ta phm mmg cmtuh,

Followers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...